Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Tilan esittely

Gloppen kuuluu siis Meredithin perimän kartanon rakennuksiin. Kartanon, tallipihan ja muiden mets'- ja peltoalueiden kokonaisuutta kutsutaan Grafnomin tilaksi suvun mukaan. Tila on perustettu 1700-luvulla ja se on siirtynyt monien sukupolvien kautta Meredithille.
Alkujaan tilalla ei ollut hevostalleja vaan pääelinkeino oli metsästys, karjankasvatus ja viljely. Tallit rakennettiin vasta vuonna 1855, jolloin silloisen tilanomistajan vaimo oli kova hevosnainen. Siitä lähtien Grafnomin tilalla on kasvatettu, treenattu ja kilpailutettu mitä erilaisimpia hevosia shetlanninponeista englantilaisiin täysiverisiin ja shireihin.

Tallirakennus on yhtenäinen, se on rakennettu siis vuonna 1855 ja remontoitu pari kertaa tämän jälkeen 1900-luvulla sekä "päivitetty" tekniikan yms. muiden tasalle vuonna 2007. Karsinapaikkoja tiilisestä tallirakennuksesta löytyy yhteensä 50. Karsinat ovat suuria 4m x 5m eli 20m2 kokoisia. Hevoset mahtuvat hyvin makaamaan ja liikkumaan karsinassa. Karsinoiden ovet ovat kaksiosaisia, ylempiä osia pidetään yleensä päivittäin auki, jotta hevoset voivat kurkistella käytävälle.
Jokaisen karsinan ovessa on hevosen harjaämpäri, joka on siis puolikkaan ämpärin muotoinen ja kiinnitetty oveen ruuvein. Ämpäreistä löytyy hevosten henkilökohtaiset harjat, kavikoukut, suojat ja pintelit. Yhteiset hoitovälineet kuten linimentit, harjan ohennus yms. välineet löytyvät varustehuoneen kaapista. Lisäksi jokaisen karsinan ovesta löytyy hevosen oma riimu ja riimunnaru, sekä nimikyltti ja hoito-ohjeet (ruokinta, loimitus, yms.).

Normaaleiden karsinoiden lisäksi tallirakennuksesta löytyy kolme varsomiskarsinaa, jotka ovat rauhallisilla paikoilla ja hiukan isompia kuin normaalit karsinat. Niissä on myös päälle kytkettävät "varsakamerat" eli katonrajassa olevat valvontakamerat. Varsomiskarsinoiden lisäksi löytyy vielä neljä hoitokarsinaa, jossa hevosen voi kiinnittää molemmilta puolilta ketjuilla ja hoitaa rauhassa esimerkiksi ratsastusta varten tai ratsastuksen jälkeen. Hevosen voi pestä pesukarsinassa, joita löytyy yhteensä kolme.
Erilaisten karsinoiden lisäksi tallista löytyy myös muita tiloja, kuten: varustehuone, loimihuone, pesu-/kuivaushuone, rehuvarasto, purula, toimisto, sosiaalitilat ja vessat. Purulan vierestä löytyy myös lannankäsittelykone, joka muuntaa hevosten lannan käyttökelpoiseksi mullaksi/kasviravinteeksi.

Ratsastaa voi jommalla kummalla kahdesta kentästämme tai vaihtoehtoisesti maneesissamme. Ratsastajien käytössä on myös upeat ja laajat aarnimetsäiset maastoreitit, joiden varrelta lötyy kauniisti liplattavia jokia, komeita kallioita ja tietysti maastoesteitä jokaisen makuun. Reitit ovat eri tyyppisiä ja pituisia. Jotkut sopivat pitkille ja vauhdikkaille reiteille, toiset ovat hieman epätasaisempia pikkupolkuja meneviä käyntimaasto reittejä. Kesäisin joella voi myös uida sen leveimmällä kohdalla, jossa rannat ovat hienoa hiekkaa ja jossa vesi syvenee rauhallisesti eikä virtausta ole ollenkaan.

Kenttiä on siis kaksi. Toinen on suurempi nurmikenttämme, joka on tarkoitettu lähinnä estekisoihin ja -treeneihin sekä vaihtelua perustyöskentelyyn haluaville. Muistathan, että nurmella mentäessä hevosella tulee olla nurmihokit, jos et osaa itse laittaa niitä ennen ratsastusta, pyydä Meredithiä laittamaan ne. Nurmikenttä sijaitsee laidunten vieressä ja sitä huolletaan jatkuvasti. Sen laidalta alkaa myös maastoesterata, joka jatkuu metsään.
Hiekkakenttä on aktiivisemmassa käytössä ja sijaitsee myös hieman lähempänä tallia. Sen laidalta löytyy pieni kalustevarasto, josta voi ottaa harjoituskäyttöön estetolppia, puomeja ja halutessaan vaikka kouluradan kirjaimet. Tavarat tulee kuitenkin palauttaa takaisin käytön jälkeen ja myös lannat tulee kerätä pois nurkassa olevaan kottikärryyn.

Maneesi on suurehko, hyvin valaistu ja monta sisään-/uloskäyntiä sisältä rakennus hiekkakentän vieressä. Se on kooltaan 40mx80m ja uloskäyntejä on yhteensä neljä, yksi jokaisella sivulla. Maneesin toisella pitkällä sivulla on myös katsomo ja sen "takana" pieni buffet, josta löytyvät myös vessat. Buffet on avoinna vain kisojen aikana. Talvisin maneesia lämmitetään ja siellä kelpaa ratsastaa kylmemmilläkin pakkasilla. Estekalusto ja kouluaidat löytyvät katsomon viereisestä välinevarastosta. Siellä on sekä harjoitus-, että kisakäyttöön tarkoitetut välineet ja tietysti harjoituksissa saa käyttää vain harjoituskalustoa ja erikoisluvalla kisajohteita tai vaikkapa vesimattoa. Välineet tulee palauttaa käytön jälkeen ja lannat kerätä johonkin kolmesta maneesissa olevasta kottarista.

Grafnomin kartano on perinteinen saksalaistyylinen kivirakennus. Se on kooltaan yli 500m2 joten huoneita ja saleja on vaikka muille jakaa. Meredithin lisäksi kartanossa asuvat hänen vanhat isovanhempansa, taloudenhoitaja ja "hovimestari", joka tosin ei varsinaisesti enää ole virassa vaan on eläkkeelle jäätyään saanut jäädä asumaan Grafnomin suvun taloon.

Meredith haluaa myös vieraidensa ja erityisesti leiriläisten ja monen päivän valmennuksiin saapuvien ihmisten nauttia kartanostaan ja siksipä hän majoittaa heidät aina omaan siipeensä hienoihin makuuhuoneisiin. Tarjolla on myös viiden tähden aamiainen, lounas ja päivällinen - iltaisesta takkatulessa karamellisoiduista vaahtokarkeista puhumattakaan.

Kartano sijaitsee aivan tallien lähellä, vain 100 metrin päässä. Näkymät kartanolta talleille ovat upeat! Hauskinta on se, että suoraa hienon rakennuksen takapihalta alkaa orilaidun - jossa kesäisin telmivät herrat ovat hauskaa katsottavaa.


Tekijänoikeudet

Ulkoasun kuvat © Benny de Ruiter Stables, JMH Horses, Anthony Booth ja flying_tiger (flickr.com - lisenssi: by-nc-sa)
Kaiken muun © stall Gloppen/Merlin - ellei toisin mainita

Hevosten kuvien tekijänoikeusmerkinnät löytyvät joko kuvan alta tai viemällä hiiren kuvan päälle ja odottamalla hetken.

 

©2019 stall Gloppen - suntuubi.com